The Danish Girl

Filmen The Danish Girl är en brittisk-amerikansk långfilm i genren drama. Filmen hade biopremiär på filmfestivalen i Venedig 5 september 2015, i USA 27 november samma år, i Storbritannien 1 januari 2016 och i Sverige 5 februari 2016. Den baseras på en biografisk roman med samma namn som skrevs av David Ebershoff år 2000. Boken är i sin tur löst baserad på Lili Elbes egna dagböcker och levnadsöde, bland annat i boken Fra mand til kvinde: Lili Elbes bekendelser där Lilis liv skildras. Boken kom ut 1931, samma år som Lili dog efter komplikationer med att hon fick en livmoder inopererad i sig.

Filmen regisserades av Tom Hooper och i rollerna kan vi se bland andra Eddie Redmayne som spelar Lili Elbe/Einar Wegener, Alicia Vikander som spelar Gerda Wegener, Amber Heard, Matthias Schoenaerts och Ben Whishaw.

Filmens handling

The Danish Girl handlar om danska Lili Elbe som var den första person i världen som genomgick en könskorrigeringsoperation under 1930-talet. Einar/Lili och Gerda Wegener var ett lycklig gift konstnärspar i Köpenhamn under tidiga 1900-talet. Einar var dock obekväm i sin egen kropp och kom ut som en transperson och tog namnet Lili Elbe. Detta var något som chockade både vänner och bekanta till paret.

I filmen får man följa med processen som Einar går igenom för att upptäcka att han är en hon och då den blyga kvinnan Lili. I början är det även hans hustru Gerda som uppmuntrar Einar att klä sig som Lili men detta gör också att Einar får ett ökat behov av att få vara Lili. Detta gör också att det lyckliga äktenskapet knakar i fogarna.

Vad tyckte kritikerna och publiken om filmen?

Filmen fick kritik redan innan biopremiären. Främst handlade kritiken om att Eddie Radmayne fick rollen som Lili Elbe och inte en annan person med en faktiskt transidentitet. Men filmen fick flera utmärkelser, bland annat fick Alicia Vikander 2016 en Oscar i kategorin Bästa kvinnliga biroll som sin roll. Även Eddie Redmayne var nominerad för sin insats men vann tyvärr inte en Oscar. Filmen har även fått utmärkelse för den fantastiska kostymdesignen.