Kameraövervakning – ett tryggt val i hem och på kontor

Kameraövervakning – ett tryggt val i hem och på kontor

Kameraövervakning är en metod som använts länge. För 40 år sedan använde man mest kameraövervakning på banker, butiker och växelbyråer. Sedan dess har utvecklingen gått framåt och idag används kameraövervakning överallt i samhället: på skolor, torg och företag. Kanske funderar du på att investera i en kamera för att kunna ha koll på din bostad? Läs artikeln nedan och få reda på allt du behöver om kameraövervakning!

Fungerar kameraövervakning?

Det går inte att ge ett enkelt svar på om kameraövervakning fungerar och hur effektiv den är. Kameraövervakning kan vara mycket effektivt på vissa platser och lite mindre på andra. Parkeringsplatser är ett sådant ställe där det kan vara mycket effektivt med övervakning. Studier visar att olagliga handlingar och brottslighet minskar med hälften om det finns kameraövervakning. I kollektivtrafiken har inte kameraövervakning haft en lika positiv inverkan på brottsligheten. Misshandel och personer som fuskåker i Stockholms tunnelbana har inte minskat efter att man installerat videokameror. I vilket fall som helst ska man inte lita till endast kameraövervakning för att få ner brottsligheten i ett område. Det bästa är om man kan kombinera övervakningen med andra brottsförebyggande åtgärder. Det kan röra sig om att alltid ha väktare som är närvarande, olika typer av grannsamverkan och andra sociala projekt.

Vilken typ av kamera passar just mig?

Det finns ett stort antal olika modeller av filmkameror. Priserna skiljer sig mycket, några hundra kronor för en enklare modell upp till flera tusen för digitala filmkameror.  Det är inte helt lätt att veta vilken som passar just mig bäst. Det finns kameror som man kan gömma så de inte syns för en eventuell inkräktare. En del föredrar att ha en synlig kamera som ett led i det preventiva arbetet. Vill du ha en kamera för inomhusbruk eller en som kan filma utomhus? Vill du ha en kamera med mörkerseende eller räcker det med en som filmar när det är ljust ute?

Är det lagligt med kameraövervakning?

Installerar du ett övervakningssystem så är du också skyldig att veta vad som gäller. Funderar du på att sätta upp en kamera på allmän plats där människor rör sig så måste du ansöka om ett speciellt tillstånd. Tillståndet går att ladda ner på länsstyrelsens hemsida. Du fyller först i blanketten och skriver under den. Sedan kan du antingen scanna alla dokument och skicka dem via email till avdelningen för kameraövervakning eller så postar du allting med vanlig post.