Den livsviktiga hjälmen

Den livsviktiga hjälmen

Sedan flera år tillbaka är det lag på cykelhjälm i Sverige och allt fler länder följer efter. Nästan alla barn har alltid cykelhjälm på sig medan vuxna personer som cyklar omkring på damcyklar ibland saknar hjälm. I Danmark har man valt att inte lagstifta fram ett hjälmtvång. Argumentet är att man är rädd för att om inför en lag om hjälmtvång, då kommer också allt färre personer cykla. En cykelhjälm kan man beställa på nätet samtidigt som man beställer sin damcykel online. Först kan det vara bra att mäta huvudet så man vet ungefär hur stor hjälm man ska ha. 

Goda råd inför ditt cykelköp 

Det brukar vara enkelt att hitta websidor som säljer damcyklar på nätet till exempel genom att googla ”damcyklar online”. Välj en sida som har en klar struktur och som är enkelt uppbyggd. Det kan vara en god idé att testa att skicka en epost till företaget innan man genomför köpet för att se om de överhuvudtaget svarar på din epost. Du kan också använda en jämförelsesajt som listar olika företag utifrån olika kriterier. Det kan till exempel röra sig om pris eller hur snabb leveransen är. Om sidan känns svår att använda så bör du köpa din damcykel från en annan e-butik. 

Hur ska en damcykel se ut?  

En damcykel som man köper online ska alltid ha en bra och effektiv broms och en ringklocka som fungerar. Det är också viktigt med ljus och reflexer så att du är synlig för andra trafikanter även när det är mörkt. Det bästa är att ha en lampa som ger ifrån sig ett fast sken, det kan bli jobbigt för mötande cyklister om du har en lampa som blinkar. Det ska alltid vara en vit reflex fram och röd reflex bak. På sidorna av damcyklar ska det också finnas reflexer, de brukar vara vita eller orangea. 

Damcyklar och trafikvett 

Det är viktigt att inte glömma bort att visa hänsyn när man cyklar. Man ska aldrig lasta damcykeln för tungt för då kan den bli svår att styra och även svår att hålla balansen med. Man ska alltid lämna företräde till andra trafikanter särskilt vid gatukorsningar. När du är ute och använder din damcykel så ska man alltid signalera genom att sträcka ut armen att man tänker svänga, detta är så klart extra viktigt när man svänger till vänster. Det är inte olagligt att använda damcyklar som man har köpt online på en gågata men då måste man cykla väldigt sakta.