Bygga om i hemmets vrå

Konceptet med husrenovering, hemmodifiering eller helt enkelt ombyggnad är i huvudsak samma process för att göra ändringar i en fastighet som ofta omvandlar den från vad den för närvarande är till vad ägaren eller potentiella köparen vill att den ska vara. Husrenovering kan omfatta projekt som uppdaterar en befintlig husinredning, tak eller andra stora förbättringar av huset. Medan vissa husägare kan vara osäkra på om de ska påbörja stora renoveringar av sina hem, måste vissa faktorer beaktas innan de tar detta drastiska steg.

Har du varit intresserad av husrenovering? Få fler nyheter som denna från den här källan.

Renoveringar är mycket kostsamma, och många husägare har inte extra ekonomiska resurser i sin budget för att på ett adekvat sätt finansiera ett projekt som kommer att förändra eller förbättra utseendet på sina hem. Medan vissa faktorer som husets ålder, grundens och väggens inramning, fönster och dörrars placering och allmänna platsförhållanden fortfarande måste beaktas innan du genomför ett husrenoveringsprojekt, finns det några faktorer som är särskilt viktiga när du bestämmer dig för att göra någon form av betydande hemförbättring eller modifiering av ditt hus.

Om ditt hem är mer än 20 år gammalt finns det en god chans att det har börjat visa tecken på åldrande. Ålderseffekterna på byggnader kan vara antingen subtila eller omfattande, och en enkel genomgång av ditt hem kommer att avslöja många tecken på slitage. Förutom synliga ålderstecken som hängande skorstenar, yttre bucklor, skeva golv, spruckna grundväggar och sviktande väggramar, bör du också vara uppmärksam på dolda tecken på åldrande. Ett sätt att avgöra om ditt hus är i behov av en renovering är genom att leta efter lös hårdvara eller slitna naglar och remmar på fönster- och dörrkarmar, samt sliten färg och blekta mattor.

Husrenovering och hemrenoveringsprojekt kan också inkludera att lägga till nya rum i ditt hus förutom att uppdatera utseendet på din fastighet genom målning, golvbyte, uppdatering av inredningskåp och armaturer och tillägg av nya apparater och armaturer. Beroende på projektets storlek och stil kan du utföra alla eller några av dessa projekt på egen hand. Om du planerar större renoveringar som tillägg eller omfattande ombyggnad, kommer dock att anställa en professionell hemförbättringsentreprenör ge dig bästa möjliga resultat.

Det finns flera sätt att engagera dig i ditt hem ombyggnadsprojekt. Om du till exempel lägger till ett tillägg till en redan befintlig struktur kan du arbeta med din byggare för att bestämma det bästa sättet att införliva tillägget. Du kan också hjälpa till med att avsluta beröring genom att göra mindre reparations- och målningsjobb i ditt hem. Om du fokuserar på att uppdatera ditt hems golv, väggar, skåp, färg och apparater kan en entreprenör ge dig specifika råd om vilka typer av avancerade apparater och funktioner som passar dina behov.

Oavsett om du bestämmer dig för att ta itu med ditt hemrenoveringsprojekt på egen hand eller anställa en professionell inredningsarkitekt, måste du först välja en designplan. Denna plan kommer att innehålla färg och stil på varje armatur, golvlayout och proportioner, antalet fönster och dörrar, det övergripande arrangemanget av möbler och tillbehör etc. När du letar efter den perfekta planen kan du kontrollera webbplatser för entreprenörer i ditt område eller prata med din lokala fastighetsmäklare. Förutom att ha en plan måste du också tänka på hur du ska betala för projektet. Om du planerar att spara pengar genom att göra en del av eller hela arbetet själv bör du ha en budget i åtanke innan du startar något renoveringsprojekt.

Innan du påbörjar din renovering, gör en lista över allt som behöver göras och räkna ut en grov uppskattning av kostnaden. Om du planerar att lägga till mer utrymme i ett redan trångt kök, till exempel, kanske du vill konsultera en köksplanerare, som kan hjälpa dig att avgöra hur mycket kvadratmeter du kan lägga till genom att använda vissa konfigurationer och material. Dina planer bör innehålla både kostnader och fördelar med din planerade ombyggnad, så se till att du täcker alla baser innan du börjar ditt projekt. En bra entreprenör kan hjälpa dig genom hela processen, från början till.

Fördelarna med att beställa mat online

Beställa mat på nätet har snabbt blivit en allmänt accepterad metod för att beställa och betala för varor och tjänster. Forskning som avslöjar att upp till 80% av konsumenterna skulle gärna spendera pengar med hjälp av internet. I själva verket finns det ett antal skäl till varför beställa mat på nätet kan vara ett bra alternativ för din nästa livsmedelsbutik resa. Denna artikel kommer att täcka några av fördelarna och nackdelarna med att köpa mat på nätet.

Kunderna har flera val tillgängliga för dem. Med enkel tillgång till internet, är det möjligt att använda olika webbplatser som erbjuder olika typer av livsmedel och produkter, från vanliga livsmedel till speciella livsmedel som gourmet. Detta innebär att du alltid kan hitta något du vill ha på nätet, inte bara standard typer av matvaror du kan hitta i butiken. Ett sätt att använda internet till sin fulla fördel är att använda tjänster som kan hjälpa dig att göra din beställning via din mobiltelefon, se till att du alltid kommer att ha vad du behöver när du behöver det. Dessa tjänster kan se till att du får alla objekt du vill ha, oavsett om du vill köpa från en butik eller från flera olika webbplatser. Dina preferenser och val kan lätt uppfyllas, så du kommer aldrig att vara med förlust när du försöker få din shopping gjort. När du beställer mat på nätet, kanske du kan spara tid och pengar, eftersom de flesta av de webbplatser som erbjuds kommer att erbjuda dig samma priser.

Större varuutbud

Bekvämligheten med mat på nätet kommer att vara särskilt användbart när du behöver ta dina barn shopping. Oavsett om du planerar en familjeutflykt, eller om du bara behöver ha något att mata barnen hemma, dessa platser är idealiska för dem som behöver fylla på för sina resor. Det kommer också att finnas ett stort utbud av livsmedel att välja mellan – något du inte kommer att kunna hitta på den lokala stormarknaden.

Internet är också ett bra ställe att se till att du hittar en rad produkter, som nätbutiker kommer ofta att erbjuda upp till fem gånger den sort som finns i de fysiska butikerna. Detta innebär att du alltid kan hitta något du vill ha, oavsett din budget. Om du vill se till att du får bra valuta för pengarna, bör du kolla in erbjudanden som erbjuds av nätbutiker, och glöm inte att kontrollera leveranskostnaderna innan du gör ett köp. Online leverans är en annan fördel med att handla online. När du har gjort din beställning, kan företagen leverera varorna direkt till ditt hem, ta hand om eventuella krångel. Återigen kommer du alltid att ha vad du behöver, oavsett om du vill ha det nu eller senare.

Faktum är att många människor har flera objekt som de inte kan leva utan, beroende på tillfälle och vilken typ av måltid. Detta innebär att du alltid kan hitta ett trevligt urval av mat på nätet, utan krångel med att köra till butiken för något specifikt. Om du har andra objekt som du behöver för att hålla lager, kan detta vara en fördel också. När du beställer mat på nätet kan du oftast hitta något som är skräddarsytt för att passa din smak, samt budget. Det kommer inte att finnas något behov av att kompromissa om kvaliteten på maten eftersom det bara är en fråga om att titta runt på nätet. Beställa mat på nätet kommer att spara tid och pengar, så varför inte dra nytta av detta?

Besök denna sida pzl.se om shopping för mer information.

Köpa en hängmatta för lata dagar i trädgården

När du tänker på hängmattor,får du bilden av en enkel rektangulär bit tyg eller garn som hänger från en trädgren. Naturligtvis, om du besöker en lokal träd plantskola de kommer gärna visa dig vad en hängmatta är gjord av. De flesta människor antar att hängmattor är gjorda av bomull, men detta är inte alltid fallet. Det vanligaste materialet för en hängmatta är bomull. Tyget är oftast tungt och kan användas för att stödja en uteservering. Vissa hängmattor kan användas som ett bord på egen hand. Vissa människor väljer en hängmatta som är mindre än bordet så att den är lättare vikt och kan enkelt lagras när den inte används. Detta kommer att hålla den från att ta upp för mycket utrymme i hemmet. Även bomull är mycket populär, kan det lätt förstöras av någon form av vattenexponering. Detta kan vara regn, en pool eller ens en familj hund. Inte bara kan det orsaka det att förlora sin form, men det kan också slitas ut snabbare.

Materialet

Hampa är ett annat populärt material för en hängmatta. Det är mjukt och bekvämt att sitta på och är ofta gånger lättare att tvätta och ta hand om. Det kan också vara robust nog att stödja ett litet bord, såsom en utomhus matbord. Det är vanligt att en hängmatta levereras platt eller monteras i en fristående ram. Dessa är idealiska för camping och vandringsturer eftersom de kan bäras ombord och tas med dig. Vissa hängmattor säljs med plattformar och sådant som gör det möjligt för dem att inrättas där allt du väljer att gå. När du köper en hängmatta, se till att den är gjord av bomull av högsta kvalitet som tål fukt och väder. Oavsett om du planerar att använda den inomhus eller utomhus, måste du se till att det är robust nog att motstå dessa förhållanden.

Beroende på dina önskemål, kanske du kan köpa en hängmatta som är gjord med en bekväm passform för alla de människor som kommer att sova i den. Medan vissa som en större hängmatta, andra föredrar en mindre form. Så länge tyget är väl säkrat och inte tillåter luft att komma igenom det bör vara perfekt. Att köpa en hängmatta kan tyckas vara ganska överväldigande men med vissa förberedelser, bör du ha några problem att hitta en som kommer att fungera för dig. Det finns så många hängmattor att välja mellan att du ska kunna hitta en som fungerar för dina behov ensam.

Besök denna sida interiorfragor.se om inredning för vidare information.

Inred trädgården med växter och träd

Hur man dekorerar trädgården är något varje trädgårdsmästare bör veta. Huset har en viktig roll i att designa och dekorera trädgården. Du måste vara mycket försiktig när du väljer den typ av möbler, blommor, växter, träd, m.m.

Blommor är den viktigaste delen av heminredningen. Huset kommer att se vackert med perfekta blommor. Blommor bör väljas med försiktighet. Du kan göra det speciellt med hjälp av blommor ornament som lotusblomma eller prästkragar. Det finns många sätt att dekorera trädgården med blommor. Om blommorna är stora och fulla, kommer huset att verka trångt. Blommorna bör inte blåsas i huset. Lätta luftiga är bra att visa i huset. Om blommorna är torra, blommorna ser ut som de är vissnade. I din trädgård kan du använda någon annan typ av blommor förutom de vanliga blommorna. Trädgårdsmästarna kan använda andra blommor som rosor, tulpaner, hortensior, solrosor, krysantemum och andra. Du kan plantera dessa blommor i din trädgård. Blomsterarrangemang kan också dekoreras i trädgården. Du kan skapa underbara blomsterarrangemang genom att använda dig av några enkla verktyg. Du kan dekorera blomlådor med sitt eget doftande innehåll. Blomlådorna ska vara gjorda av starkt plastmaterial så att de kan hålla mer än en blomma. För att vattna växterna kan du använda en slang och vattna plantorna direkt. Buskarna och träden planteras på höga sidor så de är också bra platser för plantering. Du kan också plantera växterna längs staketen i huset. På så sätt kan djuren nå växterna lätt.

Välj en ljus plats för trädgårdsmöblerna i trädgården. Möblerna bör väljas enligt placeringen av huset i trädgården. Till exempel, om huset är placerad i mitten av trädgården, skulle de näst bästa möblerna vara en matsal som för din familj. Om huset är placerat på framsidan, skulle den bästa idén vara att plantera träd. Träd kan fungera som en samlingspunkt för trädgården. De kan också tillföra mer värde till trädgården.

Testa denna blogg renoveringsblogg.se för mer om hantverksyrket.

Välja husentreprenör för byggprojektet

Ett hus entreprenör är en som arbetar för en husägare att omforma eller göra förbättringar i ett hem. De kommer att anställa designers och arkitekter att arbeta med dem på projektet och göra allt arbete för kunden. Denna typ av entreprenör är i branschen för att vara anställd av husägare, inte tvärtom. Du ska veta att den här branschen alltid förändras. Det finns nu nya hem förbättring teknik som genomförs i yrket, vilket kan öka dina behov, som du aldrig skulle ha gissat. Hus entreprenörer är vanligtvis inblandade i byggrelaterade projekt. De kommer att hantera tunga lyft av projektet och brukar övervaka byggprocessen själva. De kommer i allmänhet att hantera planering och organisering av alla entreprenörer som kommer att delta i ombyggnadsprocessen.

Om du behöver ytterligare renoveringar på ditt hem, då du kommer att vilja hitta en professionell som hjälper dig att utforma ditt hem. Du kan behöva dem för att ge dig sin insikt om saker som golv och möbler placering. Det finns många sätt ett hem entreprenör kan hjälpa dig att utforma och förbereda ditt hem för ett hem förbättring projekt. En klient-anställd relation är oftast hörnstenen i någon entreprenör existens. Du anställer dem för ett visst jobb som de är väl utrustade för att slutföra. Du vill att de ska vara tillförlitliga och hjälpsamma med de projekt som de har tilldelat andra personer. Du måste förstå att även om du anställer en entreprenör, har du fortfarande fullt ansvar för det jobb som de utför. De kommer fortfarande att vara under din ledning och kontroll. Låt inte någon dra nytta av detta. Var noga med att ge dem en fullständig lista med instruktioner och specifikationer för allt arbete som de gör.

Kommunikation mellan entreprenör och kund

En bra entreprenör förstår och arbetar med dina behov. De kommer att göra vad som krävs för att uppfylla dina förväntningar och uppfylla sitt ansvar. Det är därför de måste vara licensierade och försäkrade. Det är möjligt att du är villig att ta på en inteckning på ditt hus, men du vill också veta att entreprenören kommer att bära alla dina försäkringar, liksom huset och innehållet försäkring. De är vanligtvis erfarna i att bygga och utforma bostäder, samt göra en del ombyggnad, men de kommer fortfarande att behöva veta ett stort antal saker om att bygga projekt. De flesta kommer att ha gått kurser som inkluderar inredning, arkitektonisk design, konstruktion, materialhantering och allmän upphandlande, bland annat. Varje person som är intresserad av detta område måste vara medveten om alla tecken på konstruktion, samt underhåll.

Se till att intervjua varje entreprenör du är intresserad av för en position du vill innan du slutför ditt kontrakt. Du bör känna dig bekväm med dem och vet vad du får in innan du går med på att arbeta med dem. Det sista du vill ha är en dålig kvalitet hus entreprenör som inte är precis någon du skulle anställa för att ta hand om dina egna behov. Du kanske också vill begära referenser från tidigare kunder så att du kan få en bättre uppfattning om kaliber av entreprenören du funderar på. Det är viktigt att välja en entreprenör som kommer att arbeta med dig. Du kommer att vilja kunna kommunicera öppet med dem, samt utveckla en arbetsrelation. Var noga med att välja en entreprenör som kan vara vänlig, patient, och förstå att ibland kan du behöva arbeta längre timmar, särskilt om jobbet kräver en hel del timmars arbete.Du kommer också att vilja välja en entreprenör som är dedikerade till att göra ditt projekt en framgång, samt betala av alla dina ekonomiska skyldigheter. Det finns flera hus entreprenörer där ute som är dedikerade till att hjälpa kunder och är villiga att arbeta med kunden så länge det tar att få ett jobb gjort. Kom ihåg, detta är ditt hem, och de bör också vara engagerade i din tillfredsställelse.

En bra entreprenör kommer att vara lätt att arbeta med och vem bryr sig om den totala framgången för ditt hus. Du kommer inte att ångra det arbete de har gjort för dig.

En samling texter om hantverkstjänster finns här husentreprenad.se.

Husinspektion – berättar om huset skick vid köp eller försäljning

När du anlitar ett inspektionstjänst för hus, vill du veta att de kommer att kunna ge dig de tjänster du behöver. Du kanske inte har någon aning om hur inspektioner fungerar och hur mycket de kan hjälpa dig. Det kommer att hjälpa om du vet vad som händer med ditt hus, så det blir lättare för inspektören att utvärdera. Denna artikel kommer att ge dig en bättre förståelse för de många olika typer av inspektioner som finns tillgängliga.

Varje hus inspektion kan bara se insidan av ditt hem. De kan inte säga om insidan av ditt hem är i gott skick eller inte. Du kan fortfarande få en extern inspektion från ditt försäkringsbolag och se om det finns problem utanför hemmet. Inspektören kommer att komma ut och inspektera allt från taket till källaren till VVS och elsystem. Ett hus inspektionstjänst är det första steget i att låta dig veta att ditt hem är ren och klar för försäljning. Det finns några olika typer av inspektioner som du kan ha gjort. Var och en har sina egna fördelar. Allmänna utseende ges vanligtvis till bostäder som har stora skador och sedan reparera och göra om kostnaderna kommer att avgöra hur mycket huset är värt. Detta görs vanligtvis av ditt försäkringsbolag. De har experter som kan avgöra hur mycket fastigheten är värd. Om fastigheten är en total förlust på grund av skada, kommer de att försöka sätta kostnaden för reparationer i försäljningspriset. Du kan också be inspektören att berätta om eventuella problem som de kan hitta. Resten av problemet kan fastställas till en lägre kostnad, beroende på problemets omfattning.

Inspektören noterar problem

Ett stort problem kan innebära stora reparationer av huset, liksom en massa pengar som spenderas på reparationer. Ibland är problemet för dyrt att åtgärda, men inspektören kan ge huset ett mycket allvarligt utseende. Din inspektör kommer också att berätta vad du ska göra när det är dags att ersätta skadade delar. En inspektion är en av de viktigaste stegen att ta om du försöker sälja ditt hem. Det kan hjälpa dig att avgöra om du ska vänta med att sälja och inte köpa hemmet. Inspektören kan berätta alla de problem som du behöver fixa innan du säljer huset.

För att hitta en grundläggande husinspektion, besök en lokal hem förbättring butik. De bör ha flera olika företag som erbjuder denna tjänst. Du kan också kontrollera med ditt försäkringsbolag för en inspektör som ger dig en närmare titt på ditt hus innan du bestämmer dig för att köpa den.

Detta är en bra sida foretagsfastighet.se om fastighetsfrågor.

Från gammalt till modernt hus

Från gammalt till modernt hus

För den som bygger nytt hus är det naturligt att ordet ”modernt” står i fokus. Men måste man verkligen bygga helt nytt för att få ett modernt hus? Svaret är nej. Givetvis är det en tolkningsfråga vad man tycker är modernt och inte men att rusta upp ett slitet gammalt hus till ett nymodigt och trendigt är fullt möjligt och dessutom ganska vanligt.

Det gamla husets mest omoderna rum

Två av husets viktigaste rum som ofta känns otroligt gammalmodiga och omoderna i gamla byggen är kök och badrum. Här har stilen förändrats mycket bara dom senaste 15–20 åren och det handlar inte bara om vilken färg skåpluckorna har. Idag ser vi induktionshällar med inbyggd fläkt, kyl- och frys med ismaskin, inbyggda spisar och mycket annat som gör att det känns modernt.

Vill man gå från gammalt till modernt hus är en renovering av kök och badrum nödvändigt – inte bara för utseendes skull utan också för funktionens.

Hitta trendiga färger

Den där blommiga tapeten från 70-talet är definitivt inte modern idag även om den var det då. När det gäller färg på husets alla rum är det otroligt enkelt att förändra både utseende och känsla till något mer trendigt.

Vad som är modernt när det kommer till just färg går i vågor – för ett par år sedan skulle allt vara vitt och stilrent medan vi idag ser att jordnära färger blivit populära. Att bara måla eller tapetsera om alla väggar kommer ge huset ett rejält lyft.

Husets skal

När man först ser en byggnad med blotta ögat kan man ofta avgöra om det är ett gammalt eller modernt hus. Nyare hus är utformande på ett annat sätt och ofta finns stora glaspartier, lyxiga uteplatser och fasadbelysning. Även på ett gammalt hus kan man göra skalet mer nymodigt men det krävs såklart en hel del jobb.

Är fasaden väldigt gammal kan den behöv bytas ut men är den fräsch i övrigt kan det räcka med att måla om den. Att sedan montera just fasadbelysning ger ett nymodigt utseende och huset kommer få en stor förändring.

Att förvanda ett gammalt hus till ett mer modernt är inga problem men det kräver både tid och pengar. Och det som är modernt idag kommer inte nödvändigtvis vara det om fem år, så istället för att följa aktuella trender är det hetaste tipset att välja sådant du själv tycker är snyggt.

Krigsmaterial blev till skor

Krigsmaterial blev till skor

Dr Martens är ett företag i Storbritannien som tillverkar och säljer både skor och kläder. Företaget grundades 1947 av den tyske militärläkaren Klaus Märtens. Kärt barn har många namn, så klädmärket kallas idag både Dr Martens, Doc Martens eller bara Docs.

Klaus Märtens mannen bakom idén

Orsaken till att Klaus Märtens kom på idén att tillverka skor var att han själv skadade sin fot och kände då att hans armékängor hindrade läkningen i stället för att avlasta på rätt sätt. Han kontaktade sin kamrat från studietiden, läkaren Herbert Funck och startade en produktion av skor. Det unika var att de från början tillverkades av uttjänt krigsmaterial. Gummi hämtat från Luftwaffe blev till sulor. Delar av jackorna förvandlades till inlägg och läder från officersbyxor användes till ovanläder.

Hur utvecklades skotillverkningen?

Snart gick tillverkningen över till att använda oanvänt material. De första 10 åren gick större delen av tillverkningen till kvinnor över 40 år. När produkterna lanserades i Storbritannien på 60-talet kom de att bli en symbol för arbetarklassen. Det är många fabriksarbetare och brevbärare som har burit skor av detta märke. Fotriktigheten blev uppskattad i arbeten som kräver att man står och går mycket. Dr Martens blev senare även populära av punkare och skinheads. Det var då i första hand inte fotriktigheten man frågade efter utan den starka kopplingen till arbetarkulturen.

Idag har dessa slitstarka och fotriktiga skor blivit efterfrågade av modemedvetna människor. Skon har en siluett som gör det lätt att känna igen en docs, som ju dr Martens ofta kallas för. De finns nu i alla storlekar från barn till dam och herr. Skon säljs över hela världen och används i alla möjliga sammanhang. De bärs till långbyxor såväl som till kjol.

Var kan man köpa Dr Martens skor idag?

Det finns ett antal skobutiker som har valt att vara återförsäljare. Där kan man alltså prova i lugn och ro för att känna vad som passar både för fötterna och för den personliga stilen. En hel rad av olika onlineföretag har även valt att lansera produkter från Dr Martens i sitt utbud. Företagen har oftast en enkel returhantering om varorna inte skulle passa. Här kan det löna sig att vara lite observant så att en eventuell retur inte blir onödigt krånglig.

Tarotkort – tolka dig själv

Tarotkort – tolka dig själv

Många är vi med stort intresse för det andliga. Många gillar att använda sig av tarotkort, andra föredrar att läsa astrologi. Hos Tarotguiderna.com finns det mängder av bra artiklar om andliga ämnen. Du kan lära dig nya saker men också få upp intresset för olika saker. Här kan du bland annat läsa många matnyttiga artiklar om såväl numerologi som spådom och tarotkort. Ju mer kunskap kring det andliga du har, desto mer intressant blir livet. Om du exempelvis lär dig tyda tarotkort kommer du ha möjlighet att läsa din egen framtid och lära dig om sådant som kan vara svårt att ta del av på andra sätt.

Tarotkort – tolka dig själv

En tarotkortlek består av 78 kort totalt, där kortleken är indelad i två kategorier; den stora och lilla arkanan. Det tar tid att lära sig tarot, varje kort har sin egen betydelse men beroende på i vilken kombination ett kort dyker upp kan betydelsen förändras. Det är otroligt spännande att lära sig tarot eftersom du med tiden kommer kunna spå dig själv, du blir ditt eget orakel. Många använder sig av tarotkort för att få en andra åsikt om något som är svårt att svara på själv. Kanske står du i valet eller kvalet kring om du ska ta det där nya jobbet eller inte. Då kan tarotkort vara ett sätt att få en ny infallsvinkel.

Lär dig grunderna

Hos Tarotguiderna.com kan du snabbt och lätt få en inblick i den mediala världen. Börja med att läsa igenom deras hemsida. De skriver ingående om vad ett medium är, vad mediala förmågor innebär och mycket mer. Du kan även lära dig mer om olika begrepp och om vad dessa betyder. Vet du exempelvis vad en seans är eller hur en medial vägledning går till? Sådant och mycket mer kan du lära dig om hos Tarotguiderna.com. Om du inte är insatt är det bra att börja läsa för att få en uppfattning om ämnet och bilda dig en egen uppfattning. När du väl läst på olika inriktningar inom det mediala kommer det bli lättare att veta vad som intresserar dig och vad du vill fördjupa dig inom, exempelvis spådom.

Områden där du inte bör använda kameraövervakning

Områden där du inte bör använda kameraövervakning

När du som bostadsägare överväger att använda dig av kameraövervakning är det viktigt att du skyddar de delar av bostaden där det är mest troligt att ett inbrott skulle kunna inträffa. Dessa inkluderar ytterdörren, eventuella bak- eller sidodörrar, garaget och garageuppfarten, trädgården samt fönster som inte vetter ut mot gatan. Det kan även vara värt att placera ut kameror inomhus i till exempel trappor och hallar.

Med det sagt finns det även vissa områden av fastigheten som du absolut inte bör övervaka med hjälp av kameraövervakning. Detta är något man som bostadsägare kanske inte tänker på i ivern att höja säkerhetsnivån i hemmet, men det är likväl viktigt att man tar hänsyn till detta. Här kommer vi därför att berätta om vilka specifika områden det kan röra sig om.

Här bör du inte använda kameraövervakning

Det finns en särskild lag för kameraövervakning vid namn kamerabevakningslagen (KbL). Du kan om du så önskar läsa mer om denna på Datainspektionens webbplats, men denna lag trädde i kraft den 1 augusti 2018 och medförde vissa förändringar jämfört med tidigare lagstiftning. I korthet innebär den att färre aktörer som använder sig av denna typ av övervakning behöver söka tillstånd, men den innebär även att du som önskar kamerabevaka följer dataskyddsförordningens regler samt brottsdatalagen.

Så vilka platser i hemmet och på fastigheten bör du undvika att installera säkerhetskameror på? Nedan specar vi två platser där det är lämpligt att inte använda sig av kamerabevakning.

Platser som kränker dina grannars integritet

Det är inte lämpligt att använda kameraövervakning på ett sätt som kränker dina grannars integritet. Du bör således inte installera säkerhetskameror på ett sådant sätt att det kan anses vara integritetskränkande, till exempel genom att filma in genom dina grannars sovrumsfönster. Detta för oss osökt in på nästa plats som inte bör kamerabevakas.

Sovrum och badrum

Din iver att övervaka dina familjemedlemmar är förståelig, men det är dock inte lämpligt att använda kameraövervakning på vissa ytor. Två exempel på sådana är sovrum och badrum. På samma sätt som du bör ha dina grannars integritet i åtanke är det nämligen viktigt att även värna dina familjemedlemmars integritet och inte kränka denna.