Balanscyklar är barncyklar utan pedaler

Balanscyklar är barncyklar utan pedaler

Det finns flera olika typer av barncyklar att välja mellan när du bläddrar i nätbutiker. De har ofta en hjulstorlek på mellan 12 och 24 tum. Ett barn kan med fördel börja cykla vid två års ålder. Barncyklar med större hjul kan användas av barn i åldern 10-13 år. Cyklar med växlar lämpar sig bäst för barn över 5 års ålder. Från ungefär tusenlappen och uppåt kan du få tag på en barncykel av god kvalitet. Förutom de vanliga cyklarna med pedaler finns även balanscyklar utan pedaler för de allra minsta cyklisterna. Det har visat sig att det kan vara enklare för ett barn att lära sig cyklar om han eller hon får en balanscykel som första cykel.

Därför är balanscyklar lämpliga barncyklar för yngre barn

Balanscyklar kan barn i åldern 2-5 år använda sig av. Ju tidigare ditt barn börjar cykla, desto mer bekväm kommer han eller hon vara på sin cykel senare i livet. Ett bra sätt att få ditt barn att börja cykla är att införskaffa en balanscykel. Balanscyklar är vad det låter som – en cykel som saknar pedaler, och som generellt sett bara har en broms. Dessa cyklar är utmärkta för att låta ditt barn få en känsla för hur man balanserar och styr en cykel. Detta då barnet inte behöver tänka på att trampa på pedalerna, utan farten avgörs av den kraft med vilken barnet kan trycka ifrån med fötterna. Balanscyklar är därför säkra att använda även inomhus, och dessa barncyklar erbjuder ditt barn ett överlag säkert sätt att lära sig cykla.

För att en balanscykel ska fungera på rätt sätt, behöver den vara tillräckligt liten för att barnet ska kunna sitta i sadeln men ändå gå med cykeln. När barnet sitter på cykeln bör han eller hon kunna sätta ner bägge fötterna i marken. För att lära sig cykla på en balanscykel bör barnet först gå med cykeln medan han eller hon står över sadeln, för att sedan göra det samma sittandes på sadeln. Till slut kommer barnet känna sig bekvämt nog att springa och glida med cykeln. Enkelheten är det som gör balanscyklar till utmärkta barncyklar för yngre barn.