Tre vägar till återbäring

Tre vägar till återbäring

Att få återbäring (cashback eller bonus) är ett smidigt sätt att få pengar tillbaka när man handlar. En del av dessa funktioner går även att kombinera för ännu större cashback.

Cashbackföretag

En av de enklaste vägarna till cashback är att handla via cashbackshopping. Detta kan däremot enbart ske online. I korthet innebär det att man som användare av tjänsten klickar på en speciell butikslänk innan inköpet sker. Därmed registreras det automatiskt vilken användare det är som genomfört köpet vilket innebär att personen får en viss återbäring. Det kan exempelvis innebära 4% på beloppet alternativt en fast summa på exempelvis 50 kr per köptillfälle.

Kreditkortet med bonus

Alla kreditkort har inte bonus – men många har det. Däremot var bonusnivån betydligt högre bara för några år sedan mot idag. Det finns flera kreditkort som har en allmän bonus på 0,5%. Det innebär därmed att du som användare av kortet får 500 kr i cashback under ett år om du under denna period handlat med kortet för 100 000 kr. Med andra ord ca 8 000 kr per månad.

Det finns även kreditkort med högre cashback men då handlar det främst om poäng som delas ut som sedan växlas in till olika produkter eller tjänster. Det är alltså inte pengar som betalas ut. Men för de som ofta bor på en viss hotellkedja eller gärna handlar hos en specifik E-butik kan det vara lönsamt att välja ett kreditkort med bonus på 1 – 2% där poängen blir produkter.

Köp och registrera elektronik

Cashback förekommer även inom detaljhandeln både genom kundkort och vid enstaka köp. Ett exempel kan tas från elektronikbranschen där registrering av en produkt kan innebära en relativt stor cashback.

Bland annat har flera större elektronikbutiker erbjudit cashback på 300kr eller 500 kr vid inköp av en ny laptop. Hur mycket man skulle få berodde främst på datorns pris. Men även om den kostade 10 000 kr så innebar det en hög återbäring då det i detta fall skulle vara 3 – 5 %.

I dessa fall betalades återbäringen ut i ett presentkort på elektronikbutiken alternativt hos leverantören av den dator som köptes.

Tänk på att dessa tre delvis kan kombineras vilket därmed ökar återbäringen en hel del.