Krigsmaterial blev till skor

Krigsmaterial blev till skor

Dr Martens är ett företag i Storbritannien som tillverkar och säljer både skor och kläder. Företaget grundades 1947 av den tyske militärläkaren Klaus Märtens. Kärt barn har många namn, så klädmärket kallas idag både Dr Martens, Doc Martens eller bara Docs.

Klaus Märtens mannen bakom idén

Orsaken till att Klaus Märtens kom på idén att tillverka skor var att han själv skadade sin fot och kände då att hans armékängor hindrade läkningen i stället för att avlasta på rätt sätt. Han kontaktade sin kamrat från studietiden, läkaren Herbert Funck och startade en produktion av skor. Det unika var att de från början tillverkades av uttjänt krigsmaterial. Gummi hämtat från Luftwaffe blev till sulor. Delar av jackorna förvandlades till inlägg och läder från officersbyxor användes till ovanläder.

Hur utvecklades skotillverkningen?

Snart gick tillverkningen över till att använda oanvänt material. De första 10 åren gick större delen av tillverkningen till kvinnor över 40 år. När produkterna lanserades i Storbritannien på 60-talet kom de att bli en symbol för arbetarklassen. Det är många fabriksarbetare och brevbärare som har burit skor av detta märke. Fotriktigheten blev uppskattad i arbeten som kräver att man står och går mycket. Dr Martens blev senare även populära av punkare och skinheads. Det var då i första hand inte fotriktigheten man frågade efter utan den starka kopplingen till arbetarkulturen.

Idag har dessa slitstarka och fotriktiga skor blivit efterfrågade av modemedvetna människor. Skon har en siluett som gör det lätt att känna igen en docs, som ju dr Martens ofta kallas för. De finns nu i alla storlekar från barn till dam och herr. Skon säljs över hela världen och används i alla möjliga sammanhang. De bärs till långbyxor såväl som till kjol.

Var kan man köpa Dr Martens skor idag?

Det finns ett antal skobutiker som har valt att vara återförsäljare. Där kan man alltså prova i lugn och ro för att känna vad som passar både för fötterna och för den personliga stilen. En hel rad av olika onlineföretag har även valt att lansera produkter från Dr Martens i sitt utbud. Företagen har oftast en enkel returhantering om varorna inte skulle passa. Här kan det löna sig att vara lite observant så att en eventuell retur inte blir onödigt krånglig.