Den livsviktiga hjälmen

Den livsviktiga hjälmen

Sedan flera år tillbaka är det lag på cykelhjälm i Sverige och allt fler länder följer efter. Nästan alla barn har alltid cykelhjälm på sig medan vuxna personer som cyklar omkring på damcyklar ibland saknar hjälm. I Danmark har man valt att inte lagstifta fram ett hjälmtvång. Argumentet är att man är rädd för att om inför en lag om hjälmtvång, då kommer också allt färre personer cykla. En cykelhjälm kan man beställa på nätet samtidigt som man beställer sin damcykel online. Först kan det vara bra att mäta huvudet så man vet ungefär hur stor hjälm man ska ha. 

Goda råd inför ditt cykelköp 

Det brukar vara enkelt att hitta websidor som säljer damcyklar på nätet till exempel genom att googla ”damcyklar online”. Välj en sida som har en klar struktur och som är enkelt uppbyggd. Det kan vara en god idé att testa att skicka en epost till företaget innan man genomför köpet för att se om de överhuvudtaget svarar på din epost. Du kan också använda en jämförelsesajt som listar olika företag utifrån olika kriterier. Det kan till exempel röra sig om pris eller hur snabb leveransen är. Om sidan känns svår att använda så bör du köpa din damcykel från en annan e-butik. 

Hur ska en damcykel se ut?  

En damcykel som man köper online ska alltid ha en bra och effektiv broms och en ringklocka som fungerar. Det är också viktigt med ljus och reflexer så att du är synlig för andra trafikanter även när det är mörkt. Det bästa är att ha en lampa som ger ifrån sig ett fast sken, det kan bli jobbigt för mötande cyklister om du har en lampa som blinkar. Det ska alltid vara en vit reflex fram och röd reflex bak. På sidorna av damcyklar ska det också finnas reflexer, de brukar vara vita eller orangea. 

Damcyklar och trafikvett 

Det är viktigt att inte glömma bort att visa hänsyn när man cyklar. Man ska aldrig lasta damcykeln för tungt för då kan den bli svår att styra och även svår att hålla balansen med. Man ska alltid lämna företräde till andra trafikanter särskilt vid gatukorsningar. När du är ute och använder din damcykel så ska man alltid signalera genom att sträcka ut armen att man tänker svänga, detta är så klart extra viktigt när man svänger till vänster. Det är inte olagligt att använda damcyklar som man har köpt online på en gågata men då måste man cykla väldigt sakta. 

Kameraövervakning – ett tryggt val i hem och på kontor

Kameraövervakning – ett tryggt val i hem och på kontor

Kameraövervakning är en metod som använts länge. För 40 år sedan använde man mest kameraövervakning på banker, butiker och växelbyråer. Sedan dess har utvecklingen gått framåt och idag används kameraövervakning överallt i samhället: på skolor, torg och företag. Kanske funderar du på att investera i en kamera för att kunna ha koll på din bostad? Läs artikeln nedan och få reda på allt du behöver om kameraövervakning!

Fungerar kameraövervakning?

Det går inte att ge ett enkelt svar på om kameraövervakning fungerar och hur effektiv den är. Kameraövervakning kan vara mycket effektivt på vissa platser och lite mindre på andra. Parkeringsplatser är ett sådant ställe där det kan vara mycket effektivt med övervakning. Studier visar att olagliga handlingar och brottslighet minskar med hälften om det finns kameraövervakning. I kollektivtrafiken har inte kameraövervakning haft en lika positiv inverkan på brottsligheten. Misshandel och personer som fuskåker i Stockholms tunnelbana har inte minskat efter att man installerat videokameror. I vilket fall som helst ska man inte lita till endast kameraövervakning för att få ner brottsligheten i ett område. Det bästa är om man kan kombinera övervakningen med andra brottsförebyggande åtgärder. Det kan röra sig om att alltid ha väktare som är närvarande, olika typer av grannsamverkan och andra sociala projekt.

Vilken typ av kamera passar just mig?

Det finns ett stort antal olika modeller av filmkameror. Priserna skiljer sig mycket, några hundra kronor för en enklare modell upp till flera tusen för digitala filmkameror.  Det är inte helt lätt att veta vilken som passar just mig bäst. Det finns kameror som man kan gömma så de inte syns för en eventuell inkräktare. En del föredrar att ha en synlig kamera som ett led i det preventiva arbetet. Vill du ha en kamera för inomhusbruk eller en som kan filma utomhus? Vill du ha en kamera med mörkerseende eller räcker det med en som filmar när det är ljust ute?

Är det lagligt med kameraövervakning?

Installerar du ett övervakningssystem så är du också skyldig att veta vad som gäller. Funderar du på att sätta upp en kamera på allmän plats där människor rör sig så måste du ansöka om ett speciellt tillstånd. Tillståndet går att ladda ner på länsstyrelsens hemsida. Du fyller först i blanketten och skriver under den. Sedan kan du antingen scanna alla dokument och skicka dem via email till avdelningen för kameraövervakning eller så postar du allting med vanlig post.

The Danish Girl

Filmen The Danish Girl är en brittisk-amerikansk långfilm i genren drama. Filmen hade biopremiär på filmfestivalen i Venedig 5 september 2015, i USA 27 november samma år, i Storbritannien 1 januari 2016 och i Sverige 5 februari 2016. Den baseras på en biografisk roman med samma namn som skrevs av David Ebershoff år 2000. Boken är i sin tur löst baserad på Lili Elbes egna dagböcker och levnadsöde, bland annat i boken Fra mand til kvinde: Lili Elbes bekendelser där Lilis liv skildras. Boken kom ut 1931, samma år som Lili dog efter komplikationer med att hon fick en livmoder inopererad i sig.

Filmen regisserades av Tom Hooper och i rollerna kan vi se bland andra Eddie Redmayne som spelar Lili Elbe/Einar Wegener, Alicia Vikander som spelar Gerda Wegener, Amber Heard, Matthias Schoenaerts och Ben Whishaw.

Filmens handling

The Danish Girl handlar om danska Lili Elbe som var den första person i världen som genomgick en könskorrigeringsoperation under 1930-talet. Einar/Lili och Gerda Wegener var ett lycklig gift konstnärspar i Köpenhamn under tidiga 1900-talet. Einar var dock obekväm i sin egen kropp och kom ut som en transperson och tog namnet Lili Elbe. Detta var något som chockade både vänner och bekanta till paret.

I filmen får man följa med processen som Einar går igenom för att upptäcka att han är en hon och då den blyga kvinnan Lili. I början är det även hans hustru Gerda som uppmuntrar Einar att klä sig som Lili men detta gör också att Einar får ett ökat behov av att få vara Lili. Detta gör också att det lyckliga äktenskapet knakar i fogarna.

Vad tyckte kritikerna och publiken om filmen?

Filmen fick kritik redan innan biopremiären. Främst handlade kritiken om att Eddie Radmayne fick rollen som Lili Elbe och inte en annan person med en faktiskt transidentitet. Men filmen fick flera utmärkelser, bland annat fick Alicia Vikander 2016 en Oscar i kategorin Bästa kvinnliga biroll som sin roll. Även Eddie Redmayne var nominerad för sin insats men vann tyvärr inte en Oscar. Filmen har även fått utmärkelse för den fantastiska kostymdesignen.

Hur skydda sig mot inbrott?

Hur skydda sig mot inbrott?

Fler och fler villaägare råkar ut för inbrott, en trend som tyvärr hållit i sig i flera år. Ett intrång i ens hem kan skapa en stark känsla av otrygghet, därför väljer många villaägare att installera ett villalarm för att skydda sig själva och sitt hem. Det finns många olika larmsystem att välja på och beroende på hur mycket du är beredd att betala och exakt vad du vill skydda så kan du få olika tjänster inkluderade i ditt larmpaket. I den här texten ska vi presentera olika typer av larm så att du som konsument kan göra ett informerat val.

Skalskydd

Många villaägare installerar ett så kallat ”skalskydd” som skyddar husets yttre skal och framförallt känsliga punkter som dörrar och fönster. Tanken är att larmet ska utgöra ett yttre skydd av din bostad och lösas ut innan någon lyckas ta sig in i bostaden och påbörja en brottslig handling. En av fördelarna med skalskyddet är att du kan ha det på när du själv är hemma samtidigt som du inte riskerar att aktivera larmet.

När man installerar ett skalskydd så brukar man sätta upp detektorer där man tror att det finns risk för att någon tar sig in, ofta rör det sig om dörrar och fönster på bottenplan. Vill man känna sig extra säker kan man så klart också installera detektorer kring alla fönster och dörrar. Att bara ha ett skalskydd anses inte vara en tillräckligt säker lösning, därför kan det kan vara en bra idé att även sätta upp rörelsedetektorer och kameror för skydda din villa på bästa sätt. Om alla fönster och dörrar är larmade och om du dessutom kombinerar det med kameror så har du ett mycket gott försvar mot inbrott.

Punktskydd

Det finns villaägare som har så pass dyrbara ägodelar att ett skalskydd inte är tillräcklig. Det kan röra sig om konst, kassaskåp eller antika möbler. Då rekommenderas ett punktskydd. Medan ett skalskydd omfattar hela bostaden så skyddar ett punktskydd specifika objekt eller enskilda rum som t ex. ett förråd. För att ett punktskydd ska vara tillräckligt effektivt så behövs många typer av detektorer, till exempel magnetdetektor, rörelsedetektor eller glaskrossdetektorer. Punktskyddet bestar av två delar och när kontakten mellan delarna bryts aktiveras larmet och din larmcentral kontaktas automatiskt. På larmcentralen kan man via TV-skärmar följa vad som händer i bostaden och besluta om lämplig åtgärd, vanligast är att man skickar ut en väktare för att undersöka närmare vad som händer i villan.

Handla skor som är bra för dina fötter

Handla skor som är bra för dina fötter

Det finns få saker som kan förstöra din dag som ett par skor du får ont av att gå i. Oavsett om det är nya skor som du försöker vänja dina fötter vid, eller en typ av sko som inte ger tillräckligt stöd och kan orsaka smärtsamma kramper i fötterna och andra problem, är det viktigt att känna till vad du köper när du ger dig ut för att handla skor. De skor du köper kan nämligen påverka din hälsa, och då pratar vi inte bara om skor med skyhöga stilettklackar. Här går vi igenom några typer av skor som något överraskande kan ge upphov till smärta.

Handla andra skor än sandaler och flipflops

Många människor väljer att bära sandaler eller flipflops när de är lediga på sommaren. Ingenting uttrycker frihet på samma sätt som att låta tårna vädras i luften. Dessvärre kan dina fötter få så mycket mer än bara frisk luft, och detta beror till stor del på att denna sko inte ger särskilt mycket stöd för dina fötter och därmed kan orsaka värk. Denna typ av sko ger ofta upphov till senproblem och stukade vrister. Det finns dock nyare sandaler som är att föredra framför andra skor ur denna kategori. När du ska handla skor bör du därför leta efter sandaler som påminner om Birkenstock-sandaler, som förebygger uppkomsten av fotproblem, samt kan förhindra att befintliga fotproblem förvärras.

Undvik Converse-liknande skor

Ofta kan vi välja att bära sköna, Converse-liknande skor på helgen efter en lång arbetsvecka med styvare skor. Även om de är väldigt fashionabla, kan dessa klassiker orsaka smärta i hälen, stressfrakturer, hälseneinflammation och andra problem. De kan förvisso ge dämpning och absorbera stötar, men det är en typ av sko med ganska platt fotbädd, vilket inte är vad dina fötter behöver. Om du ändå vill handla skor som dessa finns faktiskt ett ljus i tunneln: du kan köpa iläggssulor som formas efter dina fötter. Genom att använda dessa i dina platta tygskor kommer skorna dels att passa ännu bättre, och du kommer även minska risken för de olika problem som denna typ av skor annars kan orsaka.

Balanscyklar är barncyklar utan pedaler

Balanscyklar är barncyklar utan pedaler

Det finns flera olika typer av barncyklar att välja mellan när du bläddrar i nätbutiker. De har ofta en hjulstorlek på mellan 12 och 24 tum. Ett barn kan med fördel börja cykla vid två års ålder. Barncyklar med större hjul kan användas av barn i åldern 10-13 år. Cyklar med växlar lämpar sig bäst för barn över 5 års ålder. Från ungefär tusenlappen och uppåt kan du få tag på en barncykel av god kvalitet. Förutom de vanliga cyklarna med pedaler finns även balanscyklar utan pedaler för de allra minsta cyklisterna. Det har visat sig att det kan vara enklare för ett barn att lära sig cyklar om han eller hon får en balanscykel som första cykel.

Därför är balanscyklar lämpliga barncyklar för yngre barn

Balanscyklar kan barn i åldern 2-5 år använda sig av. Ju tidigare ditt barn börjar cykla, desto mer bekväm kommer han eller hon vara på sin cykel senare i livet. Ett bra sätt att få ditt barn att börja cykla är att införskaffa en balanscykel. Balanscyklar är vad det låter som – en cykel som saknar pedaler, och som generellt sett bara har en broms. Dessa cyklar är utmärkta för att låta ditt barn få en känsla för hur man balanserar och styr en cykel. Detta då barnet inte behöver tänka på att trampa på pedalerna, utan farten avgörs av den kraft med vilken barnet kan trycka ifrån med fötterna. Balanscyklar är därför säkra att använda även inomhus, och dessa barncyklar erbjuder ditt barn ett överlag säkert sätt att lära sig cykla.

För att en balanscykel ska fungera på rätt sätt, behöver den vara tillräckligt liten för att barnet ska kunna sitta i sadeln men ändå gå med cykeln. När barnet sitter på cykeln bör han eller hon kunna sätta ner bägge fötterna i marken. För att lära sig cykla på en balanscykel bör barnet först gå med cykeln medan han eller hon står över sadeln, för att sedan göra det samma sittandes på sadeln. Till slut kommer barnet känna sig bekvämt nog att springa och glida med cykeln. Enkelheten är det som gör balanscyklar till utmärkta barncyklar för yngre barn.

Best of Brands

Vi har alla sett Best of Brands´ reklamfilm och många damer och herrar har nog även handlat där. Men vad är egentligen företagets historia? Det berättar vi i den här texten!

Best of Brands historia

Best of Brands började som en klädkedja som hette Gustavssons herr- och juniorkläder och som startades på 1920-talet. Företaget gick under det namnet till 1980 då den nuvarande ägaren köpte bolaget och bytte fokus till en butik i Huddinge. Bara ett år senare bytte ägaren namn till G-Ess Yrkeskläder och utbudet blev bredare från att bara ha sålt herrmode till att även sälja yrkeskläder. Under de sista åren på 1900-talet gjorde ännu fler förändringar som tog företaget till det företag som det är idag: Man började sälja damkläder och bytte namn till dagens namn Best of Brands. Som namnet antyder vill man satsa på att bli bäst på märken och kunna erbjuda ett stort utbud av märkeskläder till sina kunder.

 

Efter namnbytet blev Best of Brand eBest of Brands historiaandra ord verkligen lyckats: Både i sina butiker, som bara blir fler och fler och inom e-handeln, framtidn ännu större succe än butiken hade varit innan: Utöver butiken i Huddinge öppnade de upp en 1000 kvadratmeter stor butik i Sickla Köpkvarter. Några år senare öppnades även en butik upp i Vällingby City. En av de största satsningarna i Best of Brands historia kom år 2009 då företaget fick en möjlighet att utöka butiken i Sickla. En ny galleria skulle byggas och Best of Brands fick därmed hela 2700 kvadratmeter butiksyta. Ägarna bestämde sig då för att slå ihop sina dåvarande butiker i Sickla och Huddinge. På så sätt blev den nya butiken i Sickla Köpkvarter den största enskilda multibrandbutiken i Norden. År 2010 separerades mode- och yrkesklädesdelen, som hela tiden sålts under G-Ess Yrkeskläder, från varandra och Best of Brands blev ett eget bolag med fullt fokus på mode.

Följer med tekniken och digitaliseringen

Även om butiken har sina rötter på 20-talet så har det inte stoppat dem från att följa med utvecklingen och digitaliseringen. Under hösten 2011 startar Best of Brands sin egen e-handelssajt på www.bestofbrands.com. Genom e-handeln har Best of Brands utökat sin kundkrets till hela Sverige, vilket medför att kunderna nu kan ta del av företagets unika mix av märkeskläder och goda service även på Internet. Best of Brands har med andra ord verkligen lyckats: Både i sina butiker, som bara blir fler och fler och inom e-handeln, framtidens handel. När du handlar online kan du även dra nytta av att använda cashback hos Best of Brands, återbäring på köp som sätts in på ditt konto.

Hos vilken klinik ska du göra din hårtransplantation?

Hos vilken klinik ska du göra din hårtransplantation?

En hårtransplantation innebär att man transplanterar friska hårsäckar som man fortfarande har till de kala ställena på huvudet där man vill att håret ska börja växa igen. Precis som med vilket medicinskt ingrepp måste man tänka på vissa saker innan man genomför en hårtransplantation. Det absolut viktigaste att tänka på är kliniken och själva personalen som ska utföra ingreppet hos dig. Att göra en hårtransplantation handlar inte bara om ytligheter, när du gör ingreppet sätter du din hälsa på spel och utsätter din kropp för risker. Det är därför av enorm vikt att personalen är proffsiga och vet vad de håller på med. Om det är på det viset är ingreppet inget farligt och du kan vara lugn. Det gäller bara att hitta den rätta kliniken! Här tipsar vi om hur du gör det!

En proffsig klinik ger dig snygga resultat!

I Sverige finns det dessvärre inte så många kliniker som är verksamma. Det kan vara svårt att avgöra vilken läkare och klinik som bäst återställer ditt hår på bäst sätt och alla gör anspråk på naturliga och säkra resultat. Skicklighet, talang och erfarenhet hos läkaren har stor betydelse för slutresultatet och resultaten varierar stort mellan olika kliniker.

 

Om du funderar på en hårtransplantation är det mycket viktigt att undersöka vilken klinik som är bäst för dig och som passar dig bäst. Bli inte pressad av någon klinik eller om du får något erbjudande och känn dig inte stressad, utan se till att du hittar en klinik som du har förtroende för. Som kund kan det vara svårt att veta vilka som är seriösa och därför behöver du naturligtvis besöka kliniken och läsa in dig om hårtransplantationer. Något man kan titta på hos klinikerna är om de har felaktiga uppgifter på sina hemsidor, bland annat marknadsför FUE som en egen metod eller lovar för mycket i sin marknadsföring. En annan tråkig trend är att allt färre kliniker öppet visar sina priser, både totalt eller vad varje hårsäck kostar att transplantera. Se till att du har en bra känsla hos kliniken och att de väcker ett förtroende hos dig i alla delar av deras verksamhet! Om du fortfarande är osäker kring kliniken så kan du alltid be om kundreferenser.

Nya drivlinan SRAM GX Eagle

Köp cykeldelar

Förra året släppte komponenttillverkaren sina drivlinor XX1 Eagle och X01 Eagle. I år följer de upp dessa med ännu en drivlina med ett enskilt kedjehjul. Den nya drivlinan kallas GX Eagle och har samma 12-växlade kassett och växelomfång på 500 procent som andra drivlinor ur Eagle-serien. Även prestandan är likvärdig men prislappen på den nya serien är betydligt lägre. Här tittar vi närmare på SRAM:s nya 12-växlade drivlina för mountainbikes.

En mer prisvärd variant av XX1 Eagle och X01 Eagle

Under förra året lanserade SRAM två 12-växlade drivlinor med ett kedjehjul för mountainbikes på marknaden. Kostnaden för dessa bägge drivlinor var dock någonting som avskräckte många cyklister, men nu släpper man GX Eagle – ännu en 12-växlad drivlina med ett kedjehjul. Den nya drivlinan har många av de funktioner som tidigare drivlinor ur Eagle-serien har, men produkten har tillverkats av billigare material och genom en billigare framställningsprocess. Detta har gjort att den potentiella marknaden för denna nya drivlina är betydligt större.

Man skulle kunna tro att det lägre priset borde resultera i en högre vikt på de nya GX Eagle-komponenterna jämfört med X01 Eagle. Trots avsaknaden av kolfiber verkar dock så inte vara fallet. Viktskillnaden mellan GX Eagle och X01 Eagle är blott 1,85 kg (14 procent), vilket gör att den ökade vikten inte är alltför kännbar.

Billigare vevparti och kassett

GX Eagle har ett vevparti med vevarmar och kedjeringar av aluminium, vilka ger en betydande kostnadsbesparing jämfört med de vevpartier av kolfiber som du hittar på XX1 Eagle- och X01 Eagle-modellerna. Vad gäller vevarmarnas längd finns tre olika alternativ tillgängliga: 165 mm, 170 mm och 175 mm. Även kedjeringen finns i tre olika utföranden: 30, 32 eller 34 tänder. Detta vevparti är kompatibelt med andra drivlinor ur Eagle-serien, vilket gör att du kan blanda komponenter efter eget behag.

På kassetterna tillhörande XX1 Eagle och X01 Eagle har de första 11 kugghjulen tillverkats med maskin utifrån en enda bit stål, vilket kräver en särskilt produktionsprocess och innebär en ökad kostnad. Den nya kassetten har tillverkats genom en mer kostnadseffektiv produktionsprocess och hålls samman av stift i rostfritt stål. Med en vikt på 450 g väger den nya kassetten cirka 90 g mer än kassetten i X01-drivlinan.

Det är viktigt att underhålla sin cykel precis som vilket fordon som helst, köp cykeldelar regelbundet så kommer båda dina cykelturer blir bättre och problemen färre, cykeln håller dessutom längre.

Världens shopping

Dagens teknologi är något helt otroligt, det ger möjligheten att nå i stort sett hela världen utan att man ens behöver lämna hemmet; man kan läsa nyheter från USA, boka resor till Asien och handla från vilken butik som helst. När det gäller nätshopping är man heller inte begränsad till något särskilt område, man kan lika enkelt köpa ett par jeans av favoritmärket till något mer ovanligt som en autentisk bumerang från Australien till exempel. Det är bara att börja söka på nätet så hittar du snart något som du alltid velat ha!

Är det verkligen smart att handla på nätet?

Invändningen många har när det handlar om nätshopping är att det känns osäkert, att man inte alltid vet varifrån man handlar och om man faktiskt kommer att få det man betalt för, och så vidare. Det är dock inget man behöver oroa sig för längre. Du kan lätt kolla upp vilken typ av säkerhet butiken använder sig av för betalningar och dylikt, eller läsa recensioner för att se vad andra kunder tycker. På det viset kan du lätt handla på nätet utan att behöva oroa dig för att något ska gå fel eller för att du blir av med dina pengar utan att få något. Tvärtom kan du köpa allt man hittar i ”vanliga” butiker ofta till billigare priser.

Svenska skoentreprenören Daniel Mühlbach

När det gäller skor finns en ständig efterfrågan och allt fler väljer nätet. Daniel Mühlbach var tidigt inne i branschen och är personen bakom Footway som bland annat blivit kända för sina leveranstider och hantering. Deras lager i Stockholm är fyllt med alla nya skomodeller och en beställning kommer ofta redan inom någon dag.

Köp precis vad du önskar, oavsett vad det är!

Som sagt är en enorm fördel med nätshopping att man kan hitta allt möjligt, inom oändliga kategorier. Om du är ute efter ett par snygga skor till festen eller en stilren outfit till kontoret kan du hitta det på nätet. Men du kan också köpa mycket mer, som modern och unik inredning till hemmet, verktyg eller elektronik, och mycket mer. Det är faktiskt så att om du letar efter något lite ovanligt är det troligtvis lättare att hitta det på nätet. Om du å andra sidan vill hitta ett bra alternativ till dina favoritbutiker men till bättre priser är nätet också din bästa vän. Du behöver heller inte lämna hemmet, du kan enkelt shoppa från mobilen eller datorn.