Overallen – Universalplagget för barn

Den heltäckande overallen är det mest populära vinterplagget för minstingarna. Anledningen till detta är, förutom att de är enkla att klä barnen i, att de fungerar som ett heltäckande skydd mot väder och vind. Jämfört med tvådelade vinterkläder hittar kylan ingen väg in mellan jacka och byxa och barnet kan utan problem rulla runt i snön utan att bli kall eller blöt. För de minsta som ännu inte är lika aktiva som de äldre barnen och som gärna sitter och kryper i snön är overallen därför oslagbar.

Overaller för äldre barn

Babyoverallen är det självklara valet för de flesta föräldrar, men när barnen börjar komma upp i en mer aktiv ålder brukar många välja vinterjackan och täckbyxan före overallen. Detta grundar sig kanske på att man föreställer sig overallen som bylsig och osmidig, precis som babyoveraller vanligtvis är. Idag är utbudet av overaller med bra passform för de äldre barnen dock stort. Många tillverkare har valt att fokusera på just smidighet och funktion och barn upp till 9-10 år kan utan problem hitta overaller som passar de aktiva utomhuslekarna.

Skaloverallen

Den ”nya” overallen är tillskillnad från babyoverallen, ovadderad och bygger istället på lager-på-lager principen. Just det faktum att den inte är vadderad gör den smidig och ger barnet större rörelsefrihet. Det betyder också att den är användbar en längre period än varma, vadderade overaller som fungerar som bäst under den riktigt kalla perioden. Genom att reglera värmen med fler eller färre lager under, kan overallen användas från tidig höst till sen vår och givetvis under vinterns riktigt kyliga månader.

Design

Äldre barn är ofta rätt bestämda i sin uppfattning om vad som är snyggt eller fult. Som förälder till barn över 5 år vet ni förmodligen att ens egna tankar kring vad som passar sällan stämmer överens med barnets. Att låta de äldre barnen vara med och bestämma hur overallen ska se ut och vilka färger den ska ha är det absolut säkraste sättet att få barnet att välja att bära plagget. Design och uttryck har även blivit ett stort fokus från tillverkarnas sida och idag är det inte svårt att hitta overaller som tilltalar barnen själva.

Valen

Det är inte alltid lätt att välja overall till sina barn men som tur är finns det gott om råd, läs mer här om de overaller som får bäst betyg.