Vad kom först, hönan eller ägget?

Publicerat: 27 oktober, 2011 i Allmänt, Traditioner

 

Låt det med en gång vara sagt att jag INTE är ute efter att ”skriva någon på näsan”, gillar ni inte etymologi och historia så kan ni ju sluta läsa ungefär här! Ni andra som inte har något bättre för er och som dessutom gillar ovan nämnda ämnen, ni kan ju läsa vidare så långt ni orkar om ni inte har något bättre för er vill säga…
Hehe :-D

För många år sedan när jag pluggade på Kom Vux (3½ år) och samtidigt jobbade extra i en presentaffär fick jag varje år höra samma sak! Framförallt tanterna ondgjorde sig över Halloween och hur HEMSKT detta elände från USA var!
Nu råkade det sig så att i ett av ämnena jag pluggade så skulle vi ta reda på om till exempel julen var så kristen som vi tror (NEJ, det är den INTE), hade vi andra ”högtider” som kom från annat håll än vad gemene man trodde osv?  Jag valde då att fördjupa mig i Halloween, just för att så många tanter tjatade om ”skiten” och hittade till min förvåning en massa spännande historier och gamla traditioner som hade ”gjorts om” för att passa kyrkan…!

Det är mitt gamla skolarbete som jag presenterar här i en något omgjord version, för när jag gjorde det (ca 5 A4 sidor) så fanns det inte tillgång till information på Internet på samma vis som i dag, så därför har jag tagit bort lite och lagt till annat från Wikipedia tex.

Håll tillgodo ni som vill:

Ordet Halloween är en sammandragning av All Hallows Eve (Alla helgons afton) och ordet tros ha sitt ursprung från 1550-talet.

En av de fyra årstidshögtiderna hos kelterna på de norska brittiska öarna var Samhain. Samhain firades när skördesäsongen var slut och vinterhalvåret började 31 oktober. I de keltiska och gaeliska traditionerna sägs gränsen vara som tunnast mellan de levande och de dödas värld just denna natt och att osynliga krafter var i rörelse och att de dödas själar kunde återvända till jorden under natten.

Liksom under andra nätter då magiska krafter var i rörelse (exempelvis påskafton eller valborgsmässoafton och midsommarafton/ST Hans, i Norge och Danmark tänds stora eldar denna natt just för att hålla farliga saker borta) uppmanades alla människor av druiderna att på kvällen 31 oktober släcka sina eldar hemma. Druiderna tände sedan stora bål (under mycket hokuspokus kan man nog utgå ifrån) varifrån varje hushåll kunde hämta glöd att åter tända elden med hemma.

Ytterligare en tradition kopplade till Samhain var att de som gick runt ute hade med sig ljusförsedda rovor med utskurna ansikten, s.k. Jack-o’-lantern. Traditionen säger att lyktorna representerade smeden Jack, som varit för ond för att komma in i himlen men lurat djävulen så att han inte kunde komma till helvetet heller. Istället fick han irra runt på jorden och för att finna vägen hällde han glödande kol i rovorna han ätit.
Mer om honom senare!

På 400-talet började Irland och Skottland kristnas och många av de gamla keltiska traditionerna förändrades, men försvann inte. I linje med påbudet från påve Gregorius I valde kristna missionärer att använda sig av de förkristna traditionerna istället för att utplåna dem. Därför valde påve Gregorius III att på 700-talet flytta alla helgons dag från maj till 1 november.
Således blev 31 oktober allhelgonaafton. Dock lyckades man inte ersätta firandet av Samhain med den nya Alla helgons dag.

År 998 försökte kyrkan på nytt att utrota festligheterna. Nu genom införandet av Alla själars dag den 2 november. Tanken var att Alla själars dag skulle bli en dag då människor mindes sina döda släktingar. Men tji fick kyrkan och prästerskapet!

Även om kyrkan aldrig kunde utplåna det folkliga firandet förblev det inte opåverkat. Det folkliga Halloweenfirandet blandades med kristna traditioner och det var som en blandning mellan kristet och folkligt som firandet kom till USA på 1800-talet. Inget är nytt under solen alltså…

I mitten av 1800-talet var det hungersnöd på Irland (och delar av övriga Europa) och hundratusentals irländare emigrerade till USA. Med sig tog de sina traditioner bl.a. firandet av Halloween. Enligt historien så var tillgången på rovor dålig/obefintlig, men små pumpor växte villt ”lite över allt” och de tog således vad de hade tillgång till! Pumporna gröptes ur, Jacks ansikte skars ut (Jack-o’-lantern) ljus tändes i dem, och vår tids största attribut kring Halloween var ”född”, pumpan med det mer eller mindre leende ansiktet med lyse i…

Andra influenser är Guy Fawkes Night (en tradition som tillkom 1660) som firades 5 november med inslag som starkt påminner om Halloween. Man firade med att bygga dockor som man brände, med fyrverkeri, tiggeri och tändande av stora eldar. Vidare var det tillåtet för barn att under Guy Fawkes Night bryta de sociala konventionerna och busa med vuxna.

Andra influenser har också funnits, flera folkslag har haft snarlika traditioner under samma tid! När så många av dessa emigrerade till USA under den stora hungersnöden på 1800-talet, så vore det ju konstigt om de INTE tog med sig sina traditioner och att allt eftersom tiden gick, beblandade dem med andras traditioner.

Holländare i New Netherland hade till exempel med sig en stark tro på andar, gengångare och övernaturliga väsen. Hos tyskar i Pennsylvania fanns jultraditioner som på många sätt påminde om traditioner som funnits hos de tidiga kelternas Halloweenfirande. Skottar som emigrerat till USA firade inte allhelgonadagen men väl Halloween med att utklädd gå från dörr till dörr och be om gåvor.
I Norge har man sedan MYCKET länge en liknande tradition att VUXNA i mellandagarna gick utklädda (gå julbock/julebokk, från början var det just en julbocksmask) från dörr till dörr och tigga. Fick man inget så kunde man räkna med ganska elaka hyss. I dag handlar det mer om att ”söta små barn” klär ut sig, sjunger en julsång på någons trappa kanske, och som tack får de en peng, kakor eller godis. Känner ni igen er alla påskkärringar? ;-)

Under slutet av 1800-talet påverkades många amerikaner, särskilt i de övre samhällsskikten av rationalismen. Då fanns inte längre utrymme för någon tro på vidskepelse eller för folkliga traditioner över huvudtaget som byggde på sådant.
Halloweenfirandet överlevde om än i något modifierad form. Istället för att förknippas med levande döda och häxor ville man göra Halloween till en glädjens och ljusets fest. Dessutom ville man få det att se ut som om Halloween hade sitt ursprung hos engelsmännen snarare än hos irländarna eftersom irländare sågs som sämre människor…

Under 1920-talet började Halloweenfirandet tas över av Lions, scoutingrörelsen och Rotary i USA. Man började med Halloweenparader och försökte göra firandet tillgängligt för alla. Från att ha varit en privat angelägenhet i hemmet blev Halloween något som flyttade ut på gator och torg.
Därmed började också problem dyka upp med ungdomar som gjorde bus som ansågs störa friden. Till exempel krossades 1939 över 1000 fönster i Queens i New York under Halloweenfirandet.

Under 1940-talet försökte myndigheterna i Chicago förbjuda firandet. Motiveringen var att USA låg i krig och hade allvarligare saker att fokusera på än att bevaka Halloweenfirandet.

Efter andra världskrigets slut började firandet av Halloween återigen bli våldsamt. I många städer försökte man anordna gemensamma karnevaler och fester för att stävja det våldsamma firandet. Uppmärksamheten kring Halloween ökade kraftigt under slutet av 1940-talet och början av 1950-talet.
Det är således under 1950-talet som Halloween blir en av de riktigt stora helgerna i USA. Det är också nu som Halloween återigen blir en högtid främst för barnen och man lyckas framgångsrikt återlansera traditionen med bus eller godis (trick-or-treat, ”spratt eller gåva”).

Halloweenfirande finns omnämnt i Sverige redan på 1950 och 60-talen. Bland annat fick ordningspolisen tillkallas vid Halloweenfirande i Stockholm 1961. Genom bitvis ganska hård marknadsföring av detaljhandeln kom den till Sverige på allvar i början av 1990-talet. Hard Rock Cafe i Stockholm tillsammans med Buttericks gick 1990 ut med en satsning där man firade Halloween under en veckas tid.
Försäljningen av Halloweensaker ökade kraftigt under 1991 och spreds till Göteborg och Malmö under 1992 och 1993. Man kan nog säga att Halloweenfirandet blev allmänt i Sverige 1995. Det var dock först 1997 som firandet började uppmärksammas av tidningar och i övriga detaljhandeln.

Man firar Halloween genom att klä ut sig i spökkostymer eller annat och gå runt bland grannarna och säger ”bus eller godis”, liknande den påsktradition med påskkärringar som finns i Sverige. Firandet kan nog ses som etablerat och omsätter varje år cirka en miljard kronor i Sverige.
Det är inte bara barn som firar utan det anordnas stora fester för alla åldrar. De flesta är privata fester, men just krogar och restauranger verkar satsa mer och merför varje år.
Det finns dock en svensk opinion som anser att Halloweens införande i Sverige endast tjänar kommersiella syften och konkurrerar med den seriösare allhelgonahelgen.
Det råder ofta stor förvirring vilken dag Halloween skall firas i Sverige. Anledningen torde främst vara att Alla Helgons dag i Sverige kan infalla från 31 oktober till 6 november. Allhelgonadagen, som står i den svenska almanackan den 1 november, bidrar ytterligare till förvirringen.

Halloween firas samtidigt som USA, alltså den 31 oktober.

 I USA ställer de hushåll som önskar påringning ut en tänd pumpalykta på farstutrappen och det kan vara en bra tumregel att följa även i Sverige.


För de av er som har orkat läsa hit, kan jag nu rekommendera en liten kafferast! Jag hittade nämligen en i mitt tycke ”rolig liten historia” som jag i princip har snott i sin helhet från Wikipedia! Läs om ni orkar, eller gå och ta disken om ni föredrar DET… :-P

Jack-o’-lantern är den typ av halloweenlyktor som består av en pumpa, majrova eller en kålrot med ett lock urskuret och med urgröpt innandöme. Ofta med konturerna av ett ansikte urskuret i skalet. I innandömet placeras sedan vanligen ett tänt ljus.

Traditionen kring Jack-o’-lantern går tillbaka till den irländska legenden om den elaka men sluga smeden Jack, som var så törstig att han sålde sin själ till djävulen för en slant till något starkt att dricka.
Då djävulen hade förvandlat sig till ett mynt, lade Jack istället det i fickan tillsammans med ett silverkors vilket förhindrade djävulen att förvandla sig tillbaka.

Till slut lovade djävulen att ge Jack uppskov på ett helt år innan han skulle komma tillbaka och kräva Jack på hans själ, vilket Jack gick med på. När djävulen ett år senare kom tillbaka, lovade Jack att lydigt följa med om djävulen bara ville ge honom ett äpple från ett visst äppelträd. Djävulen gick med på detta, men då han klättrat upp i trädet ristade Jack snabbt in ett kors längs med stammen och åter igen var djävulen fast och oförmögen att ta sig ner från trädet. Jack lät inte djävulen komma ner förrän denne svurit att ge avkall på Jacks själ för alltid.

Men när så dagen kom då Jack dog, vägrades han inträde till himmelriket på grund av allt ofog han ställt till med på jorden under sitt långa liv. Inte heller djävulen, kunde ge Jack inträde i helvetet då ju denna svurit på att aldrig göra anspråk på hans själ igen. Således var Jack nu dömd att för alltid förbli en osalig ande på jorden.

Jack bad då djävulen om en lykta, så att han skulle kunna hitta tillbaka till jordelivet från helvetets mörker. Djävulen kastade då några glödande kol åt Jack som Jack lade i en ihålig kålrot. Han blev senare känd som ”Jack med lyktan” (”Jack of the latern” eller ”Jack-o’-lantern”), då han av människorna titt som tätt setts vandra över markerna som den osalige ande han var dömd att vara, ensam med sin kålrotslykta, än idag oförmögen att få frid.

*SNYFT*

 

Kommentarer
 1. Han vid sidan skriver:

  Stackars Jack med lyktan som får vandra i evighet (lång brinntid på lyktan förresten),,,
  Men han ser ju glad ut ändå :-) (på lyktan iaf)..

  • tantmarit skriver:

   Han fick ju det glödande kolet från självaste jävulen, så det brinner nog för evigt, tror du inte? ;-)
   Puss

 2. Han vid sidan skriver:

  Min ikon liknar ju förresten en pumpalykta,,, hehe..

  • tantmarit skriver:

   En konstig pumpa, men visst… ;-) DU har i alla fall haft turen att få en GLAD ikon, majoriteten får sura gubbar…!!! Fattar inte VARFÖR den som hittade på dem valde surkartar, men jag kan inget göra, så varför gnälla…

   • Terje skriver:

    Mitt ikon ligner på en typisk ”Jack-o’-lantern”, sånn passe grinete og MED BRILLER!!!!!!!!!!! :-)

 3. tantmarit skriver:

  Men hallå, liiiite lik dig är ikonen allt, färgen, brillerna…
  NÄ, jag är elak!!! OCH jag vet det… :-(

 4. Sofia skriver:

  Jag tycker ”min” bid är hemsk!

  Nu har jag kommit hem från tandläkaren och om en stund ska jag ner till Lerum igen, denna gång med Julia som ska på Astmakontroll.
  Lökarna ligger kvar i sin påse MEN i eftermiddag ska dom rackarna ner i jorden *lovar*
  Bild kommer *Lovar igen*.

  Kram Sofia

  • tantmarit skriver:

   AJ-AJ, hade du några hål?
   Hälsa JUlia att jag vet hur kul det kan vara med astma, det fick jag 1991! BLÄH!
   Så länge det INTE är fruset i marken, så kan lökarna planteras enligt förpackningen! Så ta det piano, det löser sig…
   Kram

 5. Beate skriver:

  Orkade bara ”korsläsa” å med tanke på vad helgen varit en gång i tiden så måste jag säga att kommersen runt den var bättre förr om man säger så;-)

  • tantmarit skriver:

   Halloween har ”kommit helt av sig” inom handeln, det är till och med svårt att hitta pryttlar. Det lilla som finns hittar man dessutom på ICA, COOP mm, och det vill jag inte ha i min butik. Så jag säljer bara lite småsaker, och de som köper är oftast de som har barn som fyller år just nu, då passar de på och fixar spökkalas!
   HELT okej tycker jag.

 6. Erik "Semlan" skriver:

  Tack för att jag fick reda på att blomman heter ”Ampelfackla”. Det tyder på att man kan ha den som just ampel. Vi har den i köksfönstret där den verkar trivas, men inte i ampel.
  Ja jag är snäll mot den.
  Kände till en del och så lite nytt. Kul att läsa din text hur som helst. :-)

  • tantmarit skriver:

   Det var så lite så! Bara roligt! :-)
   Efter några år (den växer ganska långsamt) kan den bli ganska maffig om man har den just i en ampel i fönstret! Var rädd om den som sagt.
   Hehe.

   Kul att du orkade ta dig genom hela texten! Slår vad om att du är ganska ensam med det, hihi. BRA jobbat måste jag säga.

 7. Barnens Hjältar skriver:

  I år skall jag döpa min pumpa till Jack!
  Vi skall handla i helgen för vi skall ha en sån där hemsk Halloweenfest på måndag, en sån som alla tanter beklagar sig över ;)

  • tantmarit skriver:

   JAG gnäller INTE fast jag är tant, hehe. ;-)
   Och jag vet att ni skall partaja, jag försökte ju bjuda in mig själv, höhö. Det gick sådär känner jag! ;-)

   PS: jag tycker att du skall köpa en stor och rund pupa, karva ur den och döpa den till Tant Marit. ALLA kommer att undra vem den där tanten är…

 8. Morten Pedersen skriver:

  Her lærte vi mye i dag.

 9. Carro skriver:

  Först kom historien, sen kom surtanten :) (och de som brukar säga att det var bättre förr..)

  • tantmarit skriver:

   *ASGARVAR*
   Jag måste få återge din eminenta förklaring (eller vad man skall kalla det). Det är ju klockrent! Du har inte bara gett mig dagens utan (sannolikt) veckans skratt, så tack för DET!
   Kram.

 10. Broderen skriver:

  Historien om HALLOWEEN dreier seg jo mye om keltere og Irland..
  Var på langveekend med jobben i Dublin forrige helg, allerede da var det pynting på gang der nede og en masse butikker som solgte kostymer og tilbehør i et helt utrolig utvalg.
  Ang. keltisk. Alle skilter stod skrevet på først keltisk, så Irsk, ufattelig om ikke umulig å forstå det som var skrevet på keltisk.. Det har jo liksom absolutt ikke noe med det britiske språk å gjøre.
  Vi besøkte Guinness øl bryggeri og sef. Jameson Whiskey bryggeri MED smaksprøver var det en liten opplevelse i seg selv. :-)
  Det ble arrangert Irsk aften med tradisionell mat og drikke og folkemusikk til underholning, har alltid likt Irsk folke/pub (eller som Irene sier pob..) musikk og vi ble ikke skuffet, etter som kvelden gikk ble det en utrolig stemning. :-) :-) Du kan jo tenke selv, vi var ca 160 menn i alle aldre + 10 – 15 damer/ jenter i forskjellig alder, i tillegg var det en busslast eller to med Amerikanere i det samme lokalet.. Ja forresten, de var gode til å klappe Amerikanerne, men eller var de nokså pertentlige..
  Jeg kikket på det ene bordet til Amerikanerne utpå kvelden og der stod det noen glasser her og der, så kikket jeg på ALLE våre bord og det var ledig plass til et og annet glass her og der..
  Alt i alt en kjempefin tur som frister til jentagelse, helt topp tur, folk mat OG drikke. ;-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s